Ruimtestaat wijzigen of importeren

Hieronder worden de stappen beschreven om een ruimtestaat te bekijken, wijzigen of nieuw in te voeren. Eerst gaan we in op het bekijken van een ruimtestaat van een locatie. Vervolgens gaan we in op het wijzigen en invoeren van een ruimtestaat.

Ruimtestaat bekijken:

Stap 1: Ga in de menu balk naar 'OVERZICHT' en kies vervolgens het contract dat je wil inzien:

Stap 2: Ga naar 'LOCATIES' en kies vervolgens de betreffende locatie in dit geval Basja:

Stap 3: Ga nu naar 'RUIMTESTAAT'
Hier krijg je vervolgens de ruimtestaat te zien van de betreffende locatie, in dit geval van Basja:

Stap 4: hier kun je het Excel exemplaar downloaden voor diegene die de ruimtestaat gaat nalopen:

Wijzigen van een ruimtestaat:

Stap 1: Om een ruimtestaat aan te passen is het nu zaak om de betreffende ruimtestaat aan te klikken
Dit doe je door op het vraagteken links te klikken. De reden voor het aanpassen kan zijn dat de ruimtesoort veranderd is:

Stap 2: Kies nu voor de optie 'WIJZIG':

Stap 3: Nu voer je de wijzing door die van toepassing is
Dit kan bijvoorbeeld zijn: ruimte type, vloersoort of frequentie:

Stap 4: druk nu op 'OPSLAAN'
Nu verandert er nog niks. Dit komt omdat beide partijen het goed moeten keuren.

Stap 5: Indien je alle ruimtestaten wilt veranderen klik je op '(DE) SELECTEER ALLE RUIMTES' en vervolgens op 'WIJZIG GESELECTEERDE RUIMTES':

Stap 6: Wijzig of verwijder de geselecteerde gegevens
Nu kun je of de ruimtestaten wijzigen door de volgende gegevens in te vullen. Indien je de geselecteerde ruimtestaten wilt verwijderen klik je op het vinkje (zie foto):
LET OP!!  Doe dit alleen als je de inhoud van de huidige ruimtestaten wilt verwijderen en bijvoorbeeld nieuwe ruimtestaten moet aanmaken

Tot slot druk je op "opslaan".

Ruimtestaat aanmaken:

Er zijn twee verschillende manier om ruimtestaten te importeren. Dit kan per locatie of voor meerdere locaties, de stappen zijn exact hetzelfde alleen dien je voor meerdere locaties de volgende navigatie aan te houden:
  1. Voor het importeren van ruimtestaten voor meerdere locaties dien je naar 'CONFIGURATIE' --> 'MIGREER DATA' --> 'IMPORTEER RUIMTESTATEN VOOR MEERDERE LOCATIES'
  2. Voor het importeren van een ruimtestaat voor een specifieke locatie dien je bij 'LOCATIES' de betreffende locatie aan te klikken (dit behandelen we in de instructie)

Stap 1: Ga naar de betreffende locatie waar nog geen ruimtestaat aan is toegevoegd
Indien er nog geen ruimtestaat aan de locatie is toegevoegd kun je dit herkennen aan de M² zoals op de foto ook zichtbaar is:

Stap 2: klik nu op 'IMPORTEER RUIMTESTAAT'
nu is het van belang om hier een ruimte aan te koppelen:

Stap 3: voeg nu het CSV-bestand toe
LET OP!! dit moet een CSV-bestand zijn anders kan het systeem het niet verwerken
In de bijlage zit een 'TEMPLATE RUIMTESTAAT BESTAND' verwerkt die gebruikt kan worden voor importeren

Stap 4: Nu is het van belang om aan de hand van het CSV-bestand de kolommen in te vullen
Bij kolom 1 wordt er de eerste rij met data gevraagd, dat is deze rij in het CSV-bestand (zie foto links). Nu kun je deze informatie verwerken in het systeem. (zie foto rechts):

Stap 5: Voeg nu de andere data aan die aanwezig is in het CSV-bestand

Dit doe je door te tellen welke kolom waar zit (zie foto links):

Dit doe je tot aan het eind van de pagina. Bij mutatiedatum voer je de op te leveren datum in:

Stap 6: klik op 'IMPORTEER'
Het klopt dat de ruimtestaat er nog niet bij staat, die gaan we nu koppelen. Klik nu op terug naar 'LOCATIES':

Klik nu op 'ALGEMENE INFORMATIE' Onderaan de pagina is nu een oranje balk te zien, die balk geeft aan dat er concept mutaties gevonden zijn. Dit zijn de ruimtestaten die wij net hebben aangemaakt:

Stap 6: ga naar 'CONCEPTMUTATIES'
Hier kun je zien wat de kosten zijn die aan de ruimte verboden zijn. (dit is vooral handig om te controleren wanneer er wijzigingen plaatsvinden):

Stap 7: nu gaan we de ruimtestaat goedkeuren
ga terug naar 'OVERZCHT' --> 'MUTATIEOVERZICHT' en klik op 'MUTATIESET AANMAKEN':

Vul de bij 'ONDERWERP' de locatie naam in (in dit geval Groningen). Vul bij 'OPMERKINGEN' de wijziging door, in dit geval een nieuwe ruimtestaat.
Indien er verschillende locaties gekoppeld moeten worden voer je deze stappen per locatie uit:

Stap 8: selecteer nu de nieuwe aangemaakte ruimtestaat en klik op 'OPSLAAN TER GOEDKEURING':

Stap 9: Verstuur de mail naar de betreffende persoon hier verantwoordelijk voor is:

Stap 10: Ga nu naar 'MUTATIEOVERZICHT' en klik de betreffende mutatie aan ( in dit geval groningen)
Bij 'STATUS' zie je dat hij is aangemaakt, nu moet hij goedgekeurd worden. Dit doen we bij stap 11.

Stap 11: Nu moeten we de mutatie goedkeuren
Dit kan als je de mutatie aanklikt en vervolgens op 'GOEDKEUREN' klikt. Nu is hij goedgekeurd door de opdrachtgever. Pas wanneer hij is goedgekeurd door beide partijen komt er 'GOEDGEKEURD' te staan. Wanneer de mutatie is goedgekeurd komt hij in de lijst van ruimtestaten.

STAP 12: Tot slot behandelen we nog veelgestelde vragen die vaak voorkomen bij ruimtestaten
Er komen geen kosten tot stand na het importeren van de ruimtestaat, dit kan meerdere oorzaken hebben. De meest voorkomende zijn:
  1. Dit kan komen omdat er gegevens ontbreken in het ruimtestaatbestand. Check altijd of de verplichten onderdelen die moeten worden aangeleverd in het systeem ook aanwezig zijn

2. Dit kan komen omdat de mutatie eerst door beide partijen goedgekeurd dient te worden, pas dan worden de kosten zichtbaar in de bekijk kosten

3. Dit kan komen omdat de mutatiedatum in de toekomst ligt. Dit wil zeggen dat je het vanaf die datum ook pas kan inzien